Retten har sin opprinnelse fra Nord Italia. For at risotto skal være vellykket bør man bruke ferske ingredienser og ikke glemme den riktige risen, altså riso arborio. Risotto er deilig året rundt og lett å variere med sesongens grønnsaker, skalldyr, fisk, kjøtt eller som her, vegetar.
Risotto:
- 1/2 fedd hvitløk
- 1/4 løk
- 1/2 dl risottoris
- 1/2 dl kyllingkraft
- 70 g blandet sopp
- 30 cl pisket krem
- 15 g parmesan
- Hvitvinseddik, sitronsaft, pepper og timian etter smak.
Beurre noisette:
- 1 ss meierismør
- Hvitløk, chili, persille og soyasaus etter smak
Fremgangsmåte:
Kok opp kyllingbuljongen først så den er klar. Så skreller du og finkutter løk og hvitløk som stekes blankt med rapsolje i en stor panne. Risottorisen skylles godt før den tilsettes pannen og stekes lett. Ha i en dæsj hvitvinseddik og spe inn buljongen. Tilsett litt og litt av gangen mens du rører rundt i risen. Smak til med sitronsaft og pepper, vi venter med salt siden buljong og parmesan inneholder mye salt. Risen skal være al dente, dette tar ca 20 minutter.
Rens og kutt soppen, stek den brun i en tørr panne og smak til med timian og pepper. Når soppen har fått fin farge og er ca halvert i størrelse så tilsetter du litt rapsolje.
Ha meierismøret i en liten kjele, sett på middels varme og brun smøret. Rør hele tiden ellers brenner melkeproteinene seg. Smøret er klart når fargen er gyllenbrun og det dufter deilig nøtteaktig. Riv parmesan fint på rivjern. Finkutt hvitløk, chili og persille. Pisk fløten til en luftig krem.
Vend inn pisket krem i risen, vi har i krem og ikke fløte for å få en luftigere konsistens. Tilsett finrevet parmesan og rør godt rundt. Legg risen på en tallerken, ha over soppen og hell meierismør rundt risen. Drypp soyasaus over nøttesmøret, dryss så chili, hvitløk og persille over smøret etter smak, nyt!
Pris: 30,50 kr.