Sunn snacks

Ovnsbakte kikerter

  • En håndfull kikerter
  • ½ ts salt
  • ½ ts sitronsalt
  • 1 klype kayenne pepper
  • 1 klype paprikapulver

Til koking til 500g kikerter

  • en halv terning av grønnsaksbuljong
  • en dæsj sitronsaft
  • 1 ss gurkemeie

Kikerter omtrent et vidunderprodukt å regne! Det inneholder mye proteiner, og er derfor en god vegetarisk kilde til protein. Dessuten er det stappfullt av fiber som er bra for fordøyelse, motvirker kreft, forbygger hjerte- og karsykdommer og holder blodtrykket normalt.

Vi begynte med å legge de tørkede kikertene i vann over natten. Deretter skyldt vi dem godt og kokte dem i en time. For smak og farge hadde vi litt grønnsaksbuljong, gurkemeie og sitronsaft i kokevannet. De ferdig kokte kikertene la vi utover et brett på bakepapir og krydret i passe mengder. Vi satte de inn i en forvarmet ovn på 150`C og lot dem stå der i tre kvarter. Ut kom de lekreste kikerter, sprø og deilige, perfekt snacks når man vil ha et sunt alternativ. 

Total pris: 5 kr

Salte mandler

  • 2 dl vann
  • ½ dl salt
  • 2.5 dl mandler

Noen ganger har en lyst på litt variasjon i snacksen, og kanskje ikke kikerter alene gjør nytta, eller har glemt å bløtlegge kikertene, da er saltede mandler perfekt! 

Vi kokte opp 2 dl vann og rører inn en ½ dl salt og rørte inn helt til alt salt er oppløst. Dette blir en saltlake der vi tilsetter mandlene. Mandlene skal ligge mellom et kvarter og en halvtime avhengig av hvor salt man ønsker dem. Dette førte til konflikt i matgruppa, men vi kom frem til et passende saltnivå som alle ble fornøyd med. Deretter helte vi av vannet og la dem på et stekbrett og satte dem inn i stekeovnen i 10-12 minutter på 190`C. Ikke er mandlene kun egnet til snacks, men du kan kutte dem opp til bruk som garnityr til salater og liknende som kanskje trenger noe sprøtt. 

Total pris: 31 kr

Krispy grønnkål

Fordelene med å spise grønnkål er at vi får dekket store deler av dagsbehovet for for vitamin A, C og K. Grønnkål inneholder også veldig lite kalorier, 36 kalorier per 100g. Dette er da et godt og sunt alternativ til potetgull, hvilket inneholder mer enn 500 kalorier per 100g.

  • ½ pose grønnkål (75 g)
  • 1 ts rapsolje
  • valgfritt krydder

Sett stekeovnen på 180 grader. Dekk en stekeplate med bakepapir og fordel grønnkålen utover. Bland inn rapsolje og krydder i kålen til det er jevnt fordelt. Vi brukte salt, hvitløkskrydder, kayenne og sitronsaft. Sett den så inn i varm ovn i 10-12 minutter. 

Total pris: 16 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *