Selleriroten har stått sentralt i norsk husmannskost i lang tid. Smaken er litt skarp og søtlig, det hvite kjøttet er rikt på eteriske oljer. Sellerirot har få kalorier, og er fullt av kostfiber. Dessuten er den rik på B-vitaminet folat, og en kilde til kalium, sporstoffer og kobber. Roten kan stekes eller kokes, rives rå til salat, brukes i supper, mos, purrer og til grønnsakschips.
Ingredienser:
- 1/4 purre
- 1/4 sellerirot
- 1/2 grønt eple
- 1/2 terning kyllingbuljong
- 40 g hvite bønner
- 2.5 dl vann
- Fersk timian, meierismør, salt og pepper etter smak
- Krutonger, hvitløks- og chiliolje etter smak
Fremgangsmåte:
Du starter med å snitte purren i fine skiver, skyll dem godt og la dem renne av seg. Deretter varmer du margarinen over middels varme i en stor kjele. Etter det tilsetter du purren og lar den steke til den er helt myk, men uten ekstra farge.
Skrell selleriroten og skjær den i grove terninger. Fjern kjernehusene og skjær eplene i grove biter. Ha de i kjelen i sammen med timianblader, bønner og buljong rørt ut i kokende vann. Gi suppen et oppkok og la den småputre til selleriroten er helt mør. Kjør den jevn i en blender eller med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og server toppet med hvitløk- og chiliolje. Ha gjerne godt brød eller krutonger til.
Pris: 30 kr