Grønne linser er en av verdens eldste kulturplanter fra Midtøsten og Sør-Europa. Linser har et høyt innhold av proteiner og er derfor en god erstatning for kjøtt. Det er derfor ikke rart at det finnes mange gode retter, både gamle og nye, hvor linser er i fokus. I motsetning til de større belgfruktene trenger ikke linser å bløtlegges før koking. Denne retten er så god, så det kan lønne seg å lage en større porsjon for å fryse ned.
Denne oppskriften gir 6 – 8 boller.
- 40 g grønne linser
- En tredjedel gulrot
- 2 cm purre
- ½ eggeplomme
- 1 ss griljemel
- ¼ løk
- Litt hvitløk, garam masala, buljong
- 2 blader hjertesalat
- 1 båt lime
- Koriander
Vi begynte med å skylle linsene i en kjele under rennende vann i 2 – 3 min. Kok linsene dekket med to cm. vann og buljong i ca. to min, til de er møre. Hell ut vannet og legg av en tredjedel av linsene i en liten bolle. Tilsett revet gulrot, purre, eggeplomme, løk, griljemel, garam masala og hvitløk, og bruk en stavmikser til det er glatt. Bland i resten av linsene og rør det sammen. Form små boller og stek de 5 – 6 min.
- ½ tomat
- ¼ løk
- Litt rød chili
- Litt brunt sukker
- Litt rødvinseddik
Hakk tomat og løk i små biter. Finhakk chili og sviss ingrediensene sammen i en kjele. Smak til med sukker og eddik. La det putre på lav varme til passe fast konsistens.
Server bollene dandert i hjertebladsalat med tomatrelish, koriander og en båt lime.
Pris 14,5 kr.