PRESSEMELDING

Fredrikstad kommune vil kutte opplærings- og mestringstilbud rettet mot innbyggere som har, eller har hatt, utfordringer innen psykisk helse, rus og psykiatri. Tilbudet kuttes etter 28 år med gode erfaringer for målgruppen.

Fredrikstad Kommune har sagt opp sin samarbeidsavtale om tilbudet ved AOF Daghøyskolen på tross av at dette tilbudet til byens innbyggere har vist en enorm vekst det siste halvåret, og hvor antall deltagere har økt med 60% i forhold til samme tid i fjor. Vi har nå ventelister på ulike kurs. Derfor er det ufattelig trist at dagens 53 deltagere og 6 ansatte nå går en usikker fremtid i møte.

Fakta
AOF Daghøyskolen har gjennom 28 år vært et spleiselag mellom AOF Østfold som ideell aktør, Fredrikstad kommune, Østfold Fylkeskommune, og stat gjennom tilretteleggingsmidler innen studieforbundsordningen. AOF Østfold har også bidratt med SpråkCafe og dataopplæring for flykninger i de samme lokalene på kveldstid. Deltagerne gjennomfører ulike kurs og trener på ferdigheter som bidrar til økt livsmestring med mål om å bli aktive samfunnsborgere. Man arbeider med å forebygge utenforskap og isolasjon, og er et virkemiddel for inkludering, mangfold og styrke den generelle folkehelsen.

Hvordan kunne dette skje?
Dagens politiske posisjon signaliserte før jul at frivilligheten som mottok tilskudd ikke skulle bli berørt, og la tilbake igjen foreslåtte kutt innen aktuell tilskuddsordning. Overraskelsen var da stor at de samme politikerne i Helse – og velferdsutvalget i første omgang likevel valgte å redusere støtten til AOF Daghøyskolen med 35% for 2024, samt til flere andre frivillige og ideelle aktører som driver gode og samfunnsnyttige tiltak

«Vi heier på frivilligheten, og vi kutter intet i frivillighetens budsjetter for 2024. Neste mål blir å trappe opp overføringene til frivillige aktører.» Arne Sekkelsten og Anne L. Undahl (Kronikk FB 5.11.2023).

Vi fikk anledning til å fremme vår sak overfor posisjonen, og påpekte ovenfor disse og kommunens administrasjon at det faktisk forelå en samarbeidsavtale. Denne sier at man skal føre forhandlinger om justering av tilbudet som følge av eventuelle større endringer i forutsetningene for driften. I møte med administrasjonen 2. april fremkommer det at denne avtalen ikke er medtatt i vurderingen for administrasjonens innstilling som ble vedtatt, men først vurdert når vi påpekte at vi opplevde dette som et avtalebrudd. I samme møte den 2. april, mottar vi da også oppsigelse av samarbeidsavtalen. I Administrasjonens innstilling til Helse- og velferdsutvalget, står det:

«Aktivitetene i AOF Østfolds regi, har begrenset omfang sett opp mot driftskostnaden. NAV har ansvar for arbeidsmarkedstiltak. Tiltaket nedprioriteres ift. målgruppen barn og unge. Administrasjonen foreslår at AOF Østfold utfases fra tilskuddsordningen i 2024 til fordel for økt satsing på rekruttering av frivillige i årene som kommer.»

Når vi forespør om hvilket kunnskapsgrunnlag de baserer sin anbefaling på, vil man ikke oppgi dette. Videre påpeker vi at AOF Daghøyskolen ikke er et rent arbeidsmarkedstiltak. Hadde man fulgt avtalens retningslinjer for samarbeidet, og som vi henviste til i vår søknad for 2024, ville politikerne i Helse- og velferdsutvalget hatt et fullstendig og oppdatert kunnskaps og vurderingsgrunnlag.

Vi respekterer selvsagt at man ønsker å prioritere ut fra et politisk ståsted, men har da samtidig en klar forventning om at avtalte prosesser blir gjennomført i respekt for et samarbeid som har vart i 28 år, og ikke minst for de som nyttiggjør seg tilbudet og våre ansatte. Det blir feil når den ene part forholder seg profesjonelt til en samarbeidsavtale, og den andre part ikke gjør det slik vi har opplevd denne prosessen. Man behandler bare ikke samarbeidspartnere og folk på en slik måte.

Vi har respekt for argumentet om dårlig kommuneøkonomi, og begrunnelsen for Bærekraft25. Men er det virkelig bærekraftig å kutte i ett tilbud, som generer økte kostnader og belastning på en allerede presset sektor, og som vil bidra til mindre fylkesvise og statlige overføringer til byens innbyggere – som i sum overstiger det reelle kuttet?

Når andre ideelle og frivillige organisasjoner også protesterer høylytt, finner man 4,56 millioner til å reversere kutt og i tillegg styrke de samme organisasjonene. Nå står altså AOF Daghøyskolen som den eneste ideelle aktør igjen med en reduksjon i tilskuddet for 2024, og med en trussel om avvikling/nedskalering fra 2025. Dette på tross av 28 års samarbeide, og gode resultater for de nærmere 1550 innbyggerne som har nyttiggjort seg tilbudet siden oppstarten.

Mer om dagens Daghøyskole
Siden nyttår har 53 deltagere fått plass på ønsket linje som kommer fra, eller blir henvist fra Fredrikstad kommune, NAV, Blå kors, Fretex, Cafe Hanco, Sykehuset Østfold/DPS, Kriminalomsorgen med flere. Deltagerne deltar på ulike kurs som har mål om å styrke den enkeltes livsmestring, evne til å håndtere egne liv, og om mulig bli aktive arbeidstakere igjen, eller gjenoppta formelle studieløp/utdanninger.

Oppmøte og kursene er underlagt strenge retningslinjer for rapportering, og følger AOF Østfolds kvalitetssystemer. Tiltaket og effektene er også dokumentert gjennom bl.a. Arnhild Lauvengs doktoravhandling om konseptet Daghøyskolen. I siste elevundersøkelse forteller fjorårets elever:

Resultatene sett i et samfunnsøkonomisk perspektiv er at antall deltagere som hvert år reduserer trykket på andre offentlige helsetilbud, og/eller kommer ut i arbeid igjen overstiger langt kommunens beløpsmessige tilskudd til driften. Tenk om Oljefondet hadde hatt samme avkastning, som de samfunnsøkonomiske gevinstene slike tiltak faktisk har. Samtidig for hver investert krone fra kommunen til AOF Daghøyskolen, får man også en krone fra AOF, Stat og Fylke.  

  • hele 65% forteller at deres psykiske helse har bedret seg etter de har begynt,
  • 73% mener at AOF Daghøyskolen har hjulpet de videre i livet, og
  • 100% vil anbefale skolen videre, og
  • 73 % forteller de har fått nye venner og relasjoner

På en skal fra 1-6, får gir fjorårets kull en snittscore på hele 4,7 blant 12 ulike kvalitetsindikatorer. Oppsummerende kursaktivitet og timetall som elevene har deltatt, følger av figuren under:

Hva slags kommune ønsker vi å ha?
Ordet kommune har språkstamme i det franske ordet commune og det latinske ordet communis: Kon betyr «felles, sammen» og munus «oppgave, plikt». En kommune er et fellesskap, en felles oppgave, og en felles plikt.

Selvsagt skal man også sørge for at man driver en kommune dannet, bærekraftig, effektivt, og hvor politikken handler om prioriteringer for innbyggernes ve og vel, mer enn idelogi. Som innbyggere, ideelle og frivillige, næringsliv og arbeidstakere, må man kunne forlange at man blir behandlet ryddig og ordentlig, og at avtale og intensjoner i disse respekteres. Man bør få et svar, når man forespør forklaringer og/eller fakta for beslutninger slik at disse kan etterprøves. Det handler om god dannelse og god forretningsskikk.

Posisjonen har gått ut og varslet at man ønsker en gjennomgang av dagens regelverk for tilskuddsordninger, og at disse blir mer forutsigbare. Dette mener vi er flott. Oppsigelsen vi fikk denne uken forteller oss samtidig en annen historie, når utvalgsleder i Helse- og oppvekst inviterer oss til å søke neste år, og samtidig har gitt et signal om at AOF Daghøyskolen skal utfases gjennom vedtaket i Helse- og velferdsutvalget. Når gjeldende avtale nå er sagt opp, og før eventuelle ny avtale er inngått, skyver man i realiteten all risiko over på frivilligheten og oss som ideell aktør. Man skaper usikkerhet og utrygghet for de som virkelig trenger AOF Daghøyskolen, og våre 6 ansatte som er tilknyttet AOF Daghøyskolen.

Veien videre
Vi håper at kommunens politikere vil snu administrasjonens beslutning, og starte en dialog om videreføring av AOF Daghøyskolen i tråd med oppsagt samarbeidsavtale og signaler de selv har gitt i form av vedtak og i uttalelser i media.

AOF Østfold som ideell aktør og som samarbeidspartner med både privat og offentlig sektor bidrar til samfunnsutviklingen gjennom gode kompetansetiltak, særskilt for de som trenger en hjelpende hånd inn til heisen, på veg opp til første trappetrinn i livet igjen. Dette samtidig for de som må omskoleres for fremdeles å være aktiv i arbeidslivet, eller få ny innsikt og kompetanse, helt fra de grunnleggende ferdigheter og opp til fagskolenivå.

Vi vil derfor fortsette å se på hvordan vi kan utvikle AOF Daghøyskolen videre. Vi har håp om at dagens politikere anerkjenner et samarbeid som er etablert gjennom 28 år, og at et tilbud i god utvikling, både i omfang og kvalitetsmessig for byens innbyggere, blir videreført. Siden starten har nærmere 1550 innbyggere hatt behov for å nyttiggjøre seg dette tilbudet, noe som har betydd mye for den enkelte og dens familie, og medført at Fredrikstadsamfunnet tar vare på hverandre, viser varme og omsorg for de som trenger det, akkurat der og da når behovet er der.

Det var derfor en trykket stemning blant både deltagere og ansatte når daglig leder, Christian Skyum, orienterte om den siste tids utvikling.


«Dannelse er en forhøyning til humanitet gjennom kultur» 
- Hans Georg Gadamer 1900-2002

Om Arnhild Lauvengs doktoravhandling ovenfor Daghøyskoler på forholdet mellom det å være deltager og student, fremfor å ha en rolle som pasient:
«-Studentene beskrev at de hadde bedre relasjoner, var mindre ensomme, mer aktive, og generelt gladere. Pasientene beskrev liten utvikling, mye ensomhet, dårlig livskvalitet, liten eller kortvarig symptomendring, og håpløshet»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *