Rødbete er en gammel kulturplante og har vært dyrket i Europa i flere tusen år. Både rødbeter og sukkerbeter stammer fra strandbeten som vokser vilt langs kysten i Europa, og vært i bruk i gamle Midtøsten og gamle Egypt fra enda tidligere. Beter kommer i flere varianter, som rød, gul, runde og ovale, og er rik på vitamin B. Vi tenkte det var passende å ha en rett med rødbeter nå på høsten, siden det er sesong for det.
Rødbetetartar:
- 150 g rødbete
- 1/4 løk
- 12.5 ml rødvinseddik
- Lakrisrot, salt, pepper og sitronsaft
Fetaostkrem:
- 15 g fetaost
- 30 g creme fraiche
- Pepper
Tilbehør:
- 6-7 hasselnøtter
- 1-2 rugbrødchips
Fremgangsmåte:
Først kokte vi en liten rødbet med skall i ca. en time til den er mør. Stikk en gaffel i og kjenn at den er myk. Når rødbeten er ferdig, skjer av skallet med en liten kniv, og riv den på rivjern i grove biter. Bland inn 50g revet, rå rødbet. Skrell en løk og kutt ¼ i små biter. Surr den blank i en kjele med rapsolje, og tilsett rødvinseddiken. Sett platen på lav varme så rødvinseddiken kokes inn. Når det har kokt inn, bland det inn med kokt og rå revet rødbet. Smak til med lakrisrot, salt pepper og sitronsaft.
Fetaostkrem:
Bland fetaost og creme fraiche til en tykk røre. Smak til med pepper.
Rugbrødchips:
Skjær rugbrød i så tynne skiver du klarer, og stek i de i forvarmet ovn på 230 grader i 2-3 minutter.
Ristede hasselnøtter:
Rist hasselnøtter i en varm, tørr stekepanne i 3-4 minutter.
Dander som på bildet og nyt.
Pris per person: 19 kr